home | informatie | vacatures
Cassiopea lunulata Eschschotz, 1829
NL Blauwgezoomde Cassiopea
 Overzicht 
 Beschrijving

Het begon allemaal zover als ik weet in 1758. In dat jaar publiceerde William Borlase zijn National History of Cornwall en beschreef daarin een soort waarvan hij dacht dat hij nog niet beschreven was en noemde deze Urtica Marina octepalis octo faucibus et variis appendicibus ventralibus distincta.
In 1777 publiceert Pennant deel 4 van The British Zoology en verwijst daarbij naar Borlase's Cornwall pagina 258, platen 16, 17 en zet daarbij Lunulata onder het hoofdstuk Medusa.
Péron & Lesueur noemen in 1809 Cassiopea borlasea een synoniem van Urtica Marina Octopedalisen verwijzen naar Baster, maar de pagina en plaat verwijzingen zijn die van Borlase, dus daar is iets raars. (Annales du Muséum d'histoire naturelle).
Cassiopea lunulata komt zover als ik heb kunnen achterhalen als eerste voor bij Eschschotz pagina 44 (PDF p. 55) in 1829.
Herklotz noemt in Natuulijke historie van Nederland, De weekdieren en lageredieren hem de Blaauwgezoomde cassiopea en verwijst daarbij naar Pennant.
Als laatste hebben we Prud'homme van Reine die in Wat vind ik aan het strand? de Blauwgezoomde cassiopea noemt met de wetenschappelijke naam Cassiopea lunulata en dan komt alles bij elkaar.
En uiteindelijk moet de conclusie zijn dat deze soort niet bestaat en dat al deze namen synoniemen zijn voor wat wij nu Rhizostoma octopus noemen.

   
 Medusa 
 Scherm
    Scherm vormschotelvormig
    Scherm kleurTransparant
    Scherm tekeningblauwe radiale strepen
    Scherm lobben64 randflappen met 8 zintuiglichaampjes (rhopalien).
 Gonaden
 Mond
    Mondarmen8 mondlobben, die over minder dan de helft met elkaar vergroeid zijn, zodanig, dat de mond gesloten is
 Tentakels
 Zintuigen
   
 Poliep 
 Kolonie
 Hydrorhiza
 Hydrocaulus
 Hydrocladia
 Thecae
    Hydrothecae
    Sarcothecae
    Gonothecae
 Poliepen
    Voedingspoliep
    Voortplantingspoliep
    Verdedigingspoliep
    Schoonmaakpoliep
   
 Het leven 
   
 Bronnen 
 
2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl